ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ για το ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

Μετά από τη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του ΣΔΥΘ με το βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή στις 21 Δεκεμβρίου 2021 όπου έγινε ενημέρωση και συζήτηση για όλα τα αιτήματα και τα θέματα που απασχολούν τους Δικαστικούς Υπαλληλους οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ προχώρησαν στην κάτωθι ενέργεια:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Ακαταλληλότητα κτιρίου Ειρηνοδικείου Λαγκαδά στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

Η εδαφική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά καλύπτει 13 πρώην Καποδιστριακούς Δήμους με πληθυσμό 70.000 κατοίκους και περίπου το 60% της έκτασης της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Υπηρετούν σε αυτό 5 Δικαστές και 5 Γραμματείς και έχουν την έδρα τους περί τους 50 δικηγόρους του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκη. Λειτουργούν δύο υποθηκοφυλακεία, εννέα συμβολαιογραφεία καθιστώντας το έτσι, ως ένα από τα μεγαλύτερα Ειρηνοδικεία της Επικράτειας.

Το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά στεγαζόταν επί δεκαετίες, μαζί με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στο κτίριο του Διοικητηρίου Λαγκαδά στο οποίο ιδιοκτήτες είναι το Ελληνικό Δημόσιο και, κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό ο Δήμος Λαγκαδά. Με τους σεισμούς του 1978 το Διοικητήριο υπέστη ζημιές και κατεδαφίστηκε. Στη θέση του ανεγέρθηκε από την ΥΑΣΒΕ το νέο κτίριο του Διοικητηρίου, στην οικοδομική άδεια του οποίου προβλεπόταν και πτέρυγα για το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά.

Όμως, παρόλο που το νέο Διοικητήριο ανεγέρθηκε, λόγω προβλημάτων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, η πτέρυγα που προβλεπόταν για Ειρηνοδικείο έμεινε ημιτελής (έχει ολοκληρωθεί μόνο ο σκελετός και η τοιχοποιία) και παραμένει εκτεθειμένη επί δεκαετίες στα καιρικά φαινόμενα.

Αντ’ αυτού, στο κτίριο του νέου Διοικητηρίου στεγάστηκαν από το 2011 διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Λαγκαδά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Προκειμένου να στεγαστεί “προσωρινά” το Ειρηνοδικείο, μισθώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης άλλος χώρος (πυλωτή ιδιωτικής οικοδομής-με τους υπαλλήλους να στοιβάζονται σε 4 γραφειάκια στο πατάρι της πυλωτής και να επικοινωνούν με το ισόγειο με στενή μεταλλική σκάλα!), όπου και στεγάζεται για σαράντα περίπου χρόνια. Παράλληλα δε, το Δημόσιο καταβάλλει μισθώματα για 40 χρόνια σε ένα χώρο ο οποίος όχι μόνο είναι ακατάλληλος για εξυπηρέτηση ατόμων μεγάλης ηλικίας και ΑμΕΑ, αλλά, μετά και από τη σχετική έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας Λαγκαδά (αρ.πρωτ.8017/2018) κρίθηκε επικίνδυνος.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο Δήμος Λαγκαδά με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (Οκτώβρης 2019) συναίνεσε στην παραχώρηση τμήματος του πρώτου ορόφου στο προαναφερόμενο κτίριο, για την προσωρινή μεταστέγαση εκεί του Ειρηνοδικείου, η οποία όμως ακόμη δεν υλοποιήθηκε.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

  • Την άμεση μετεγκατάσταση του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά σε ασφαλέστερο χώρο λειτουργίας του;

  • Την ολοκλήρωση, επιτέλους, της ημιτελούς πτέρυγας στο κτίριο του Διοικητηρίου Λαγκαδά, για την οριστική πλέον στέγαση εκεί των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here