Διοικητικός Απολογισμός 3/2022-3/2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που προέκυψε από τις εκλογές της 9ης και 10ης Μαρτίου 2022 συγκροτήθηκε σε σώμα στις 15-3-2022, με διαπαραταξιακό αναλογικό προεδρείο.

Μετά από μυστική ψηφοφορία, για τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, κατέλαβαν τις θέσεις, οι παρακάτω:

Πρόεδρος : Τριαντάφυλλος Φούντας

Αντιπρόεδρος : Ιωάννα Κατσαρού

Γενική Γραμματέας :  Δήμητρα Τζημούρτα

Ταμίας : Ανδρέας Πετράτος

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας : Χρήστος Μπαξεβάνης

Εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων : Χριστίνα Χριστογιάννη

Μέλη : Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης, Στάθης Καλλιανίδης και Κωνσταντίνος Βαφειάδης.

Στην συνεδρίαση της 12-12-2022 έγιναν δεκτές η από 7-12-2022 γραπτές παραιτήσεις α) της Δήμητρας Τζημούρτα από την θέση του Γενικού Γραμματέα  και από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και β) του Χρήστου Μπαξεβάνη από την θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα και από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Τις θέσεις τους στο Δ.Σ. κατέλαβαν ο Ηλίας Γεωργιάδης και η Χρύσα Αλεξανδρή, αντίστοιχα. Η συγκρότηση για νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναβλήθηκε για την συνεδρίαση της 16-12-2022.

Στην συνεδρίαση της 16-12-2022, μετά από μυστική ψηφοφορία την θέση της Γενικής Γραμματέα κατέλαβε η Χριστίνα Χριστογιάννη και την θέση του Εκπροσώπου Δημοσίων Σχέσεων ο Ηλίας Γεωργιάδης.

Στην συνεδρίαση της 11-1-2023 έγινε δεκτή η προφορική παραίτηση του Ανδρέα Πετράτου από την θέση του Ταμία και από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Την θέση του στο Δ.Σ. κατέλαβε ο Γεώργιος Τερζίδης. Μετά από μυστική ψηφοφορία την θέση του Ταμία κατέλαβε ο Στάθης Καλλιανίδης και τη θέση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα η Χρύσα Αλεξανδρή.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας μας λειτουργήσαμε με γνώμονα πάντα το συμφέρον όλων των συναδέλφων στην κατεύθυνση της βελτίωσης των οικονομικών και εργασιακών συνθηκών.

Και αυτή την διετία, συνεχίστηκε η δράση μας κατά της πολιτική των καταπατήσεων των εργασιακών, οικονομικών, θεσμικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την συρρίκνωση των δημοσίων και των κοινωνικών αγαθών, την διάλυση και την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Καταγγείλαμε σε κάθε ευκαιρία ότι ο κλάδος συνεχίζει να βιώνει καθημερινά, τεράστια οργανικά κενά σε υπαλλήλους, καμία αναγνώριση των ειδικών εργασιακών συνθηκών (μη επαναθεσμοθέτηση του αντίστοιχου επιδόματος που ίσχυε προ μνημονίων), συνέχιση των πολύ μεγάλων ελλείψεων των δικαστικών υπηρεσιών σε υλικοτεχνικές υποδομές, στέγασης και συνθηκών ασφαλείας των υπηρεσιών, μείωση των πάγιων δαπανών για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και ως οξύμωρο με όλα αυτά, η δικαστηριακή ύλη να αυξάνεται. Παρ΄ όλες τις δυσκολίες και το εργασιακό φόρτο, μέλημά μας  ήταν να αναδείξουμε με κάθε τρόπο (παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς, συνεντεύξεις κλπ.) τα χρόνια μεγάλα και άλυτα προβλήματα (εργασιακά, οικονομικά, κοινωνικά) που ταλαιπωρούν τον κλάδο, γενικότερα, καθώς και τα προβλήματα που καθημερινά βιώνουν οι εργαζόμενοι στις δικαστικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα. Υποστηρίξαμε κάθε προσπάθεια για την αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, της βελτίωση των συνθηκών  εργασίας μας, της βελτίωσης των παρεχομένων προς τους δικηγόρους και τους πολίτες, υπηρεσιών.

Μετείχαμε σε όλες τις καθημερινές δίωρες διακοπές εργασιών που προκήρυξε η Ο.Δ.Υ.Ε. σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, και με ταυτόχρονες καθημερινές Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου από την μια οι συνάδελφοι να ενημερώνονται άμεσα και από την άλλοι να θέτουν ενώπιον του Δ.Σ. τα προβλήματά τους, τις απορίες τους, τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους.

Υποστηρίξαμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ανώτερων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Ο.Δ.Υ.Ε.) Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, συμμετείχαμε σε πορείες, διαμαρτυρίες και παραστάσεις.

Εκπροσωπηθήκαμε από τρία μέλη του Δ.Σ. στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Ιουλίου 2022.

Τον Νοέμβριο του 2022 σε συνάντηση που είχαμε όλα τα μέλη του Δ.Σ., με το τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Τσιάρα, στη Θεσσαλονίκη και με παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, θέσαμε γραπτώς και προφορικώς, για ακόμη μια φορά από την πλευρά μας, στον Υπουργό Δικαιοσύνης τα προβλήματα που αφορούν τις Δικαστικές Υπηρεσίες Θεσσαλονίκης, όπως την έλλειψη χώρων στο κτήριο, την συντήρησή του, την καθαριότητά του, την ανέγερση νέου κτηρίου, την μετεγκατάσταση του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά, καθώς και τα πάγια αιτήματα του κλάδου όπως την κάλυψη των υφισταμένων οργανικών θέσεων, την διενέργεια νέου διαγωνισμού προσλήψεων, την εφαρμογή της απομαγνητοφώνησης στα ποινικά Δικαστήρια, την ολοκλήρωση μηχανοργάνωσης και μηχανογράφησης όλων των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, την επιμόρφωση, κλπ.

Διατυπώσαμε την θέση μας, ότι ο Σύλλογός μας δεν διαφωνεί με την ίδρυση της Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, τόσο για την διαδικασία πρόσληψης νέων υπαλλήλων, όσο και για την διαδικασία επιμόρφωσης των ήδη υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων, μέσω αυτής.

Όμως εκφράσαμε και την θέση μας ότι στην παρούσα χρονική περίοδο, πρέπει να αποσυνδεθεί η ίδρυση της Σχολής από τον άμεσο διορισμό δικαστικών υπαλλήλων, λόγω των μεγάλο αριθμό των κενών οργανικών θέσεων και ζητήσαμε να επιτραπεί η προκήρυξη γραπτού διαγωνισμού πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων πριν την λειτουργία της Σχολής

Αφού ο Υπουργός μας άκουσε, αναγνώρισε για ακόμα μία φορά, ότι ο κλάδος των Δικαστικών Υπαλλήλων είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους κλάδους του δημοσίου ανάλογα με το έργο που παράγει και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες, καθώς και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν από υπαλλήλους σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας, υποσχέθηκε δε να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για την μισθολογική μας αναβάθμιση. Για την στελέχωση από υπαλλήλους των Δικαστικών Υπηρεσιών απάντησε ότι μόνο μέσω διαγωνισμών που θα διενεργηθούν από την ΕΣΔΙ θα γίνουν προσλήψεις. Δεσμεύθηκε επίσης ότι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Δικαστικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης.

Στηρίξαμε ομόφωνα την θέση της Ο.Δ.Υ.Ε. για την εφαρμογή του προσωρινού συστήματος ανταμοιβής δικαστικών υπαλλήλων (BONOUS) από το ταμείο ανάκαμψης. Η θέση αυτή ήταν, η οριζόντια ισόποση καταβολή του ποσού προς όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους διότι στις δικαστικές υπηρεσίες δεν μπορεί να υπάρξει στοχοθεσία ούτε υπάρχει δυνατότητα μέτρησης της εργασίας του δικαστικού υπαλλήλου.

Καταθέσαμε προτάσεις στην Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε από το  Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. με σκοπό την σύνταξη και μελέτη προτάσεων που αφορούν την τροποποίηση άρθρων του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (Ν. 4798/2021). Στην Ομάδα Εργασίας αυτή, συμμετείχε ο Ηλίας Γεωργιάδης, μέλος του Συλλόγου μας, και μέλος του τότε Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. Οι προτάσεις αυτές κοινοποιήθηκαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης τον Νοέμβριο του 2022.

Μετείχαμε δια του Προέδρου του Συλλόγου μας, σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, με προτάσεις και με την ψήφο που μας αντιστοιχεί στην λήψη αποφάσεων, για τη χρήση Δικαστικού  Μεγάρου και για την εύρυθμη λειτουργία των Δικαστικών Υπηρεσιών που στεγάζονται σε αυτό.

Αυξήσαμε τις θέσεις πάρκινγκ που αντιστοιχούν στους Δικαστικούς Υπαλλήλους.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 μετείχαμε δια του Προέδρου του Συλλόγου μας, στην συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κύριου Φλωρίδη,  υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, των Διοικήσεων των Δικαστικών Υπηρεσιών και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με θέμα το πρόβλημα στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης μας, την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου και την ανάγκη ανακαίνισης και συντήρησης του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου η οποία προκλήθηκε μετά από αίτημα του ΔΣ του ΣΔΥΘ. Στην συνάντηση αυτή θέσαμε γραπτώς και προφορικώς για ακόμα μία φορά τις θέσεις και τις απόψεις μας, για το άλυτο εδώ και δεκαετίες στεγαστικό πρόβλημα των Δικαστικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης.

Μετά το περιστατικό με τον εκρηκτικό μηχανισμό που δυστυχώς επιβεβαίωσε  προηγούμενα υπομνήματα μας και έγγραφες προτάσεις  για την διαχρονική έλλειψη ασφάλειας του ΔΜΘ, καταθέσαμε εκ νέου συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας και για την ανάγκη νέου βελτιωμένου σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι προτάσεις μας έγιναν αποδεκτές στο σύνολο τους και παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή τους.

Μετείχαμε στην σύσκεψη των συλλόγων του Δημοσίου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ε.Δ.Ο.Θ. με θέμα την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.

Μετείχαμε είτε με την παρουσία του Προέδρου, είτε κάποιου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, σε όλες τις Υπηρεσιακές Συνελεύσεις, όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης.

Επιδιώξαμε και πετύχαμε σε συνεργασία με τις διοικήσεις όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, την έγκριση και την καταβολή υπερωριών για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το δεύτερο εξάμηνο του 2023 (εκατό περίπου ωρών για κάθε εξάμηνο και για κάθε υπάλληλο).

Υποβάλαμε έγγραφη διαμαρτυρία προς το Υπουργό Δικαιοσύνης για την παράλειψη έγκρισης υπερωριακής απασχόλησης όλων των υπαλλήλων για το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς και για την παράλειψη έγκρισης   υπερωριακής απασχόλησης για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, για τους υπηρετούντες δικαστικούς υπαλλήλους στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις (Βουλευτικές, Περιφερειακές και Δημοτικές, που διεξήχθησαν το 2023, μαζί με την Ο.Δ.Υ.Ε. επιδιώξαμε τον διορισμό όλων των συναδέλφων και επιπλέον πετύχαμε την έγκαιρη καταβολή των εκλογικών επιδομάτων σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, από τις οικονομικές υπηρεσίες.

Πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, εκδώσαμε και πάλι με ευθύνη και δαπάνη του Συλλόγου μας έντυπο εγχειρίδιο για τα καθήκοντα των Δικαστικών Αντιπροσώπων, το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους που διορίστηκαν Δικαστικοί Αντιπρόσωποι.

Διοργανώσαμε πέντε εθελοντικές αιμοδοσίες, σε συνεργασία με την αιμοδοσία του ΑΧΕΠΑ και βοηθήσαμε όσους είχαν ανάγκη αίματος.

Παράλληλα σταθήκαμε και ενισχύσαμε ηθικά και οικονομικά όσους συναδέλφους αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο οι ίδιοι όσο και μέλη της οικογένειάς τους, που περιήλθαν σε γνώση μας και με επιπλέον οικονομική ενίσχυση από το ταμείο της Ο.Δ.Υ.Ε. μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου μας.

Υποστηρίξαμε με κάθε δυνατό τρόπο συναδέλφους που αντιμετώπισαν διώξεις και συμπεριφορές εργασιακού εκφοβισμού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υποστηρίζοντας τους με προσωπικές μαρτυρίες, έγγραφες καταγγελίες και με νομικούς συμπαραστάτες.

Διοργανώσαμε τον Δεκεμβρίου 2022 και τον Δεκέμβριο του 2023 από κοινού, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης εντός του Δικαστικού Μεγάρου την ετήσια εορταστική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με παρουσία της χορωδίας των Δικηγόρων και του Παπαφείου.

Διοργανώσαμε με επιτυχία, τον Δεκεμβρίου 2022 και τον Δεκέμβριο του 2023 σε ξενοδοχείο της πόλης μας, ανοιχτές χριστουγεννιάτικες εορτές για τα παιδιά των Δικαστικών Υπαλλήλων  με δαπάνη του Συλλόγου μας και με μια ελάχιστη οικονομική συμμετοχή για τους συνοδούς.

Διοργανώσαμε τον Ιανουαρίου του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023 εντός του Δικαστικού Μεγάρου την ετήσια κοπή πίτας για όλα τα μέλη του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Εκφράσαμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε συνεργασία με τους Δικαστικού Λειτουργούς της Θεσσαλονίκης, στους πληττόμενους κατοίκους από τον καταστροφικό στην Τουρκία και Συρία στις 6-2-2023 με συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας με συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και χρηματικής ενίσχυσης.

Τέλος σε αυτήν την θητεία όλα τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, προσπάθησαν να είναι κοντά σε όλους τους συναδέλφους και να τους προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο χώρο εργασίας μας.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει, οφείλει, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να συσπειρώσει κοντά του όλα τα μέλη, να προβάλλει τις θέσεις μας, τις αρχές μας και τις αξίες μας, μέσα από δράσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις, που στόχο θα έχουν την ανάδειξη και την λύση των καίριων και ουσιαστικών προβλημάτων των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Θεσσαλονίκη 13 Μαρτίου 2024

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                          Η Γενική Γραμματέας

Τριαντάφυλλος Φούντας                              Χριστίνα Χριστογιάννη