Διοικητικός Απολογισμός 2017

Θεσσαλονίκη 15-3-2017

Το ΔΣ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων που προέκυψε από τις εκλογές της 2-4-2015 συγκροτήθηκε σε σώμα στις 16-4-2015 με διαπαραταξιακό αναλογικό προεδρείο. Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μας λειτουργήσαμε με γνώμονα πάντα το συμφέρον όλων των συναδέλφων στην κατεύθυνση της βελτίωσης των οικονομικών και εργασιακών συνθηκών. Η θητεία αυτή ταυτίσθηκε με μιά περίοδο πρωτόγνωρη για το συνδικαλιστικό κίνημα και την Ελληνική κοινωνία με την καταπάτηση εργασιακών, οικονομικών, θεσμικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που οδήγησαν την Ελληνική κοινωνία στην εξαθλίωση. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση δημοσίων κοινωνικών αγαθών (υγεία παιδεία κοινωνική ασφάλιση κλπ) εμφανίστηκαν ως μονόδρομος για την <<διάσωση της χώρας>> με την ψήφιση ενός ακόμη μνημονίου.
Παρ όλες τις δυσκολίες μέλημά μας ήταν να αναδείξουμε με κάθε τρόπο (συνεντεύξεις, παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς) την δραματική αλλαγή στην εργασιακή κοινωνική και οικονομική ζωή των δικαστικών υπαλλήλων παράλληλα με τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν των κλάδο μας και με σθένος υποστηρίξαμε κάθε προσπάθεια για την αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Υποστηρίξαμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμμετείχαμε σε πορείες, σε διαμαρτυρίες, σε παραστάσεις, σε καταλήψεις.
Σε συνεχείς παραστάσεις μας στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης {δεδομένου ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ουδέποτε δέχθηκε να μας δεχθεί} δόθηκαν υπομνήματα με τα τοπικά προβλήματα σχετικά με την έλλειψη χώρων στο κτίριο, την συντήρηση του κτιρίου, την ανέγερση νέου κτιρίου, την ενίσχυση του προσωπικού της γραμματείας με προσλήψεις νέων υπαλλήλων, την εφαρμογή της απομαγνητοφώνησης σε όλες τις διαδικασίες και δικαστήρια ,την ολοκλήρωση μηχανοργάνωσης και μηχανογράφησης των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης μας με την δημιουργία διεύθυνσης πληροφορικής. Πετύχαμε μια μικρή ενίσχυση του αριθμού των υπαλλήλων που ήταν να προσληφθούν από τον διαγωνισμό του 2009, έναν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων από τον διαγωνισμό του 1998 και την κάλυψη όλων των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων με την κατανομή των θέσεων από τον διαγωνισμό του 2017. Περατώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης παραθύρων που είχαν σταματήσει το 2006. Κάθε άλλο ζήτημα που τέθηκε και είχε οικονομικό κόστος αποκλείσθηκε (νέο κτίριο) ή παραπέμφθηκε στο μέλλον.
Στις εκλογικές αναμετρήσεις [Δημοψήφισμα Ιουλίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2015] επιδιώξαμε τον διορισμό όλων των συναδέλφων και πετύχαμε να διορισθούν σχεδόν όλοι (όσοι δεν διορίστηκαν ήταν λόγω περιορισμών που έβαλαν οι ίδιοι) ,όπως και μαζί με την ΟΔΥΕ πιέσαμε και πετύχαμε την καταβολή του εκλογικού επιδόματος σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους για την έγκαιρη καταβολή του από τις οικονομικές υπηρεσίες.
Διοργανώσαμε τέσσερις εθελοντικές αιμοδοσίες σε συνεργασία με την αιμοδοσία του ΑΧΕΠΑ και βοηθήσαμε όσους είχαν ανάγκη αίματος. Παράλληλα σταθήκαμε και ενισχύσαμε ηθικά και οικονομικά όσους συναδέλφους αντιμετώπισαν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και περιήλθαν σε γνώση μας. Υποστηρίξαμε με κάθε δυνατό τρόπο συναδέλφους που αντιμετώπισαν διώξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υποστηρίζοντας τους και με προσωπικές μαρτυρίες και με νομικούς συμπαραστάτες.
Ενισχύσαμε τον θεσμό των γενικών συνελεύσεων, προκειμένου οι συνάδελφοι να ενημερώνονται άμεσα για τις εξελίξεις. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για ενίσχυση των προσφύγων στην Ειδομένη και πέρα από την άμεση ενίσχυση από το ταμείο του Συλλόγου, οργανώσαμε την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης με κάλεσμα στα μέλη μας τα οποία και ανταποκρίθηκαν προσφέροντας μεγάλες ποσότητες.
Μαζί με το ΔΣ της ΟΔΥΕ συμμετείχαμε στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ στο ΣΤΕ, χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση των συναδέλφων.
Συμμετείχαμε σε συνδιάσκεψη και στα συνέδρια της ΟΔΥΕ [έκτακτο και τακτικό], όπου τοποθετηθήκαμε και αναλύσαμε τα προβλήματα των συναδέλφων και καταθέσαμε προτάσεις για την επίλυσή τους, την κατάργηση του άρθρου 48 ,οι οποίες και υπερψηφίστηκαν.
Θέσαμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και απαιτήσαμε λύση στο θέμα της επιστροφής των χρημάτων από την εκτέλεση αποφάσεων για τα 176 ευρώ. Του καταθέσαμε σχετικό υπόμνημα με πρόταση για νομοθετική ρύθμιση (όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις με άλλους εργαζόμενους) αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε πρωτοβουλία εκ μέρους του για την λύση του θέματος που αφορά πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος στα δύο αυτά χρόνια όλα τα μέλη του συλλόγου προσπάθησαν να είναι κοντά στους συναδέλφους για να αντιμετωπίσουμε μαζί τα προβλήματα. Κάποια αντιμετωπίσθηκαν. Πρέπει σε μια εποχή που όλα γκρεμίζονται αλληλέγγυοι να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και να ξεπεράσουμε την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτική, την συνδικαλιστική κρίση. Είναι καιρός για συσπείρωση και για αλλαγή συμπεριφορών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας

Άννα Αρναούτη Τραντάφυλλος Φούντας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Επόμενο άρθροΚαταστατικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here