Ανακοίνωση για την πανελλαδική απεργία -Κάλεσμα σε Έκτακτη Γ.Σ. την Δευτέρα 4 Απριλίου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ

 Συγκέντρωση στις 11:00π.μ. στο άγαλμα Ελ. Βενιζέλου

  Έκτακτη Γενική Συνέλευση Δευτέρα 4-4-2022, 13:00, στην αίθουσα 1 του Εφετείου στο υπόγειο.

Κάθε μέρα που περνά ο εργασιακός βίος του δικαστικού υπαλλήλου γίνεται όλο και πιο ζόρικος, πιο δύσκολος, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε – απόρροια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, οξύνονται:

þ Ο δικαστικός υπάλληλος έχει να διαχειριστεί έναν όγκο δουλειάς που συνεχώς αυξάνεται, καθώς οι αποχωρήσεις συναδέλφων συνεχίζονται και οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Φτάνουν στιγμές που οι δικαστικοί υπάλληλοι εργάζονται για να καλύψουν την εργασία δύο, κοπιάζουν για να ανταποκριθούν με ποιότητα και εντός χρονικών διαγραμμάτων, φτάνουν στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης.

þ Το άκρως αντίθετο συμβαίνει με τις αποδοχές μας καθώς αυτές, αφού κατακρημνίστηκαν με την κατάργηση των δώρων και όλων των επιδομάτων, παραμένουν καθηλωμένες για πάνω από δέκα χρόνια.

þ Την ίδια ώρα πολλοί και πολλές από εμάς είμαστε αναγκασμένοι (πέρα από τη δουλειά στο σπίτι και έκτακτες περιστάσεις) να δουλεύουμε Σάββατα, Κυριακές, απογεύματα, αργίες σχεδόν αφιλοκερδώς! Η υπερωριακή απασχόληση του δικαστικού υπαλλήλου δεν ανταμείβεται.

þ Η αναβάθμιση των κτηριακών δομών, ο εξοπλισμός των υπηρεσιών με  σύγχρονα μηχανήματα ( φωτοτυπικά, συστήματα θέρμανσης-ψύξης), η τεχνολογική και ηλεκτρονική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης είναι αναγκαία προαπαιτούμενα.

þ Η «αναθεώρηση» του δικαστικού χάρτη της χώρας μας, μεταξύ άλλων και με την επικείμενη αναθεώρηση του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, συμπεριλαμβάνει την κατάργηση, συγχώνευση, ίδρυση Δικαστηρίων, τη «μεταρρύθμιση του πλαισίου βάσει του οποίου πληρώνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι» κλπ. με κριτήρια επιχειρηματικά. Έντονος είναι ο προβληματισμός μας ως προς την εφαρμογή επιχειρηματικών κριτηρίων στον πλέον βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, της απονομής δικαιοσύνης.

þ Οι δικαστικοί υπάλληλοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον ουκρανικό λαό και σε κάθε άμαχο πληθυσμό που συνθλίβεται από τη βαρβαρότητα του άδικου πολέμου στην Ουκρανία, που γίνεται για τα κέρδη των λίγων, με έντονες τις επιπτώσεις του σε όλους τους λαούς απόρροια του ανταγωνισμού της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, του  ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των λοιπών ανατολικών χωρών. Οι δικαστικοί υπάλληλοι αντιτίθενται στη μετατροπή της χώρας μας σε πολεμικό προγεφύρωμα.

Ταυτόχρονα, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, βιώνουμε τις συνέπειες της ακρίβειας, της έκρηξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, των καύσιμων, της θέρμανσης, των λοιπών καταναλωτικών προϊόντων.

Οργιζόμαστε να ακούμε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, ότι δεν βάζουμε βενζίνη για ψυχολογικούς λόγους ενώ όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ξοδεύουν αφειδώς δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.

Όλα τα παραπάνω απορρέουν: από την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, την απαξίωση του εργαζομένου και της προσφοράς της εργασίας του από τους εργοδότες, από τη συμμετοχή μας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καταστροφικό για την ανθρωπότητα, από την έλλειψη της δυναμικής παρουσίας μας για ειρηνική επίλυση.

 Στις 2 Μάρτη με τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική απεργία του κλάδου μας δώσαμε τη δική μας απάντηση σε όλα τα παραπάνω.

Ξέρουμε πλέον καλά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με την υποταγή και τη σιωπή. Η μόνη λύση είναι η αγωνιστική, συλλογική, οργανωμένη διεκδίκηση.

Γι’ αυτό και συνεχίζουμε αγωνιστικά, μαχητικά, δεν κάνουμε πίσω! Μπορούμε να τα καταφέρουμε κι αυτό δεν είναι ένα σύνθημα. Με περισσότερους συναδέλφους στη μάχη, με αταλάντευτη στάση απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, θα κατακτήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Ο πρώτος αγωνιστικός σταθμός μας, μετά την κλαδική απεργία, είναι η πανεργατική – πανδημοσιοϋπαλλική απεργία στις 6 Απρίλη.

Απεργούμε και ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Διαδηλώνουμε για τα αιτήματά των δικαστικών υπαλλήλων, για την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο,  ενάντια στην ακρίβεια και για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Δίνουμε μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου (11.00) μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία και τους μαζικούς φορείς.

 

Διεκδικούμε:

  1. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης.
  2. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας – Να καλυφθούν οι μισθολογικές μας απώλειες από τις περικοπές, το πολύχρονο «πάγωμα» των μισθών μας, την ακρίβεια! Διεκδικούμε την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, την επαναχορήγηση του 13ου – 14ου μισθού, την κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», τη χορήγηση κλιμακίου ανά διετία και στους δικαστικούς υπάλληλους υποχρεωτικής – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την αναγνώριση της διετίας 2016-2017, την αύξηση των οδοιπορικών των επιμελητών.
  3. Πληρωμή όλων των υπερωριών που παρέχουμε, τα απογεύματα, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Θα πρέπει επιτέλους να διευκρινιστεί η θέση του Δικαστικού Υπαλλήλου θεσμικά στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης .
  4. Έξω οι εργολάβοι και οι ιδιώτες από τα Δικαστήρια. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τεχνικού προσωπικού για τη συντήρηση, την επισκευή και την ασφαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και του αναγκαίου προσωπικού για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των ηλεκτρονικών συστημάτων και της ψηφιακής καταγραφής των πρακτικών.
  5. Να εργαζόμαστε σε σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Με στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών σε σύγχρονα ασφαλή κτίρια με μέτρα προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα. Ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες.
  6. Άμεση επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής.

Για το ΔΣ

 Ο Πρόεδρος                                                                          Η Γ. Γραμματέας

ΦΟΥΝΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ                                             ΤΖΗΜΟΥΡΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here