Διοικητικός Απολογισμός 2019

Θεσσαλονίκη 27-3-2019

Το ΔΣ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων που προέκυψε από τις εκλογές της 6-4-2017 συγκροτήθηκε σε σώμα στις 26-4-2017 με διαπαραταξιακό αναλογικό προεδρείο. Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μας λειτουργήσαμε με γνώμονα πάντα το συμφέρον όλων των συναδέλφων στην κατεύθυνση της βελτίωσης των οικονομικών και εργασιακών συνθηκών.

Κατά τη διάρκεια τις διετούς θητείας μας προωθήσαμε τα αιτήματα του κλάδου μας και αναζητήσαμε λύσεις στα τοπικά μας προβλήματα.

Βοηθήσαμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν από την εφαρμογή του ΟΣΔΥ ΠΠ   με υπόμνημα  στον Υπουργό Δικαιοσύνης και παραστάσεις στις Διευθύνσεις των υπηρεσιών και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Πετύχαμε να δοθούν κονδύλια για κάλυψη αναγκών μηχανογράφησης

Ιεραρχήσαμε τα αιτήματα του κλάδου και πιέσαμε το Υπουργείο και την Ομοσπονδία για να προχωρήσουν άμεσα οι διεκδικήσεις μας που ήταν περισσότερο εφικτές.

Δώσαμε επιτυχώς τη μάχη, με κινήσεις στο Υπουργείο και στην Ομοσπονδία, για την ανάγκη υπογραφής καινούριου οργανογράμματος με αυξημένες θέσεις (+91 θέσεις γραμματέων, Εφετείο +20- Εισαγγελία Εφετών +10- Πρωτοδικείο +9-Εισαγγελία Πρωτοδικών +10- Ειρηνοδικείο +7- Πταισματοδικείο +2).

Προσπαθήσαμε για την αύξηση των υπερωριών, που σχεδόν δεν δινόταν, στο ανώτατο όριο των 20 ωρών το μήνα. Προς το παρόν έχουμε πετύχει να υπάρχει μια αυξητική τάση και υπάρχει αποδοχή από το Υπουργείο για το δίκαιο του αιτήματος μας.

Ζητήσαμε να επεκταθεί η απομαγνητοφώνηση στα ποινικά Δικαστήρια   και υπάρχει η διαβεβαίωση για την εφαρμογή της.

Πραγματοποιήσαμε 2 συναντήσεις στην Αθήνα με τους εκάστοτε Γενικούς Γραμματείς, η δεύτερη μάλιστα με τον κ. Σάρλη ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, όπου συζητήσαμε όλα τα θέματα και μεταξύ άλλων δόθηκαν διαβεβαιώσεις για λύση στο χρόνιο πρόβλημα του Ειρηνοδικείου του Λαγκαδά.

Επίσης πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση του Προέδρου και της Γενικής Γραμματέα του Συλλόγου με τον Αντιπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συζητήσαμε μεταξύ άλλων το σχέδιο “στρατηγική για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη για την περίοδο 2019-2023”.

Καταθέσαμε προτάσεις για την βελτιστοποίηση  του Σόλων, του e παραβόλου, την ψηφιοποίηση των αποφάσεων.

Συνεχίσαμε την διεκδίκηση ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου, Παράλληλα προσπαθήσαμε και στην βελτιστοποίηση των υπαρχουσών συνθηκών, προσπάθεια που σε σημαντικό μέρος τορπιλίστηκε από μερίδα μελών του Δ.Σ. και μελών του Συλλόγου.

Επίσης στο διάστημα αυτό συνεχίστηκαν οι προσλήψεις προσωπικού στις υπηρεσίες παρόλο τις καθυστερήσεις που οφείλονται στη δυσλειτουργία του ΑΣΕΠ.

Πιέσαμε για τη σύγκληση  υπηρεσιακών συμβούλιων  μετά από 9 περίπου χρόνια, για  τις θέσεις των  Προϊσταμένων Διεύθυνσης. Ενώ ζητήσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τους  Προϊστάμενους των Τμημάτων.

Εκπροσωπήσαμε το σύλλογο επάξια στην Επιτροπή του Δικαστικού Μεγάρου με προτάσεις για το νέο κανονισμό, με θέσπιση επισήμου δεκαπεντάλεπτου διαλείμματος, είχαμε λόγο στις εξελίξεις και δεν ακολουθούσαμε απλά αυτές.

Διοργανώσαμε τέσσερις εθελοντικές αιμοδοσίες σε συνεργασία με την αιμοδοσία του ΑΧΕΠΑ και βοηθήσαμε όσους είχαν ανάγκη αίματος.

Παράλληλα σταθήκαμε και ενισχύσαμε ηθικά και οικονομικά όσους συναδέλφους αντιμετώπισαν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και περιήλθαν σε γνώση μας.

Υποστηρίξαμε με κάθε δυνατό τρόπο συναδέλφους που αντιμετώπισαν διώξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υποστηρίζοντας τους με νομικούς-συμπαραστάτες..

Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τον θεσμό των γενικών συνελεύσεων, προκειμένου οι συνάδελφοι να ενημερώνονται άμεσα για τις εξελίξεις. Δυστυχώς η συμμετοχή των συναδέλφων είναι αυξημένη μόνο όταν οι συνελεύσεις αφορούν οικονομικά θέματα.

Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για ενίσχυση του Ερυθρού Σταυρού με την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης με κάλεσμα στα μέλη μας τα οποία και ανταποκρίθηκαν προσφέροντας μεγάλες ποσότητες.

Στηρίξαμε το υπόμνημα που κατατέθηκε από προηγούμενο ΔΣ και ζητήσαμε λύση στο θέμα της επιστροφής των χρημάτων από την εκτέλεση αποφάσεων για τα 176 ευρώ   αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση για την λύση του θέματος που αφορά πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα.
Έγινε μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων και τη καλυτέρευση του εργασιακού περιβάλλοντος. Διοργανώθηκαν με επιτυχία για πρώτη φορά 2 εκδρομές στο εξωτερικό, έγιναν 2 ετήσιοι χοροί που η διοργάνωση τους είχε σταματήσει για αρκετά χρόνια, οργανώθηκε για πρώτη φορά μια πολύ όμορφη γιορτή για τα παιδιά των συναδέλφων ενώ συνεχίστηκε η διοργάνωση της Χριστουγεννιάτικης γιορτής στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου. Αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να συνεχιστούν κόντρα στην επιθυμία μικρής μερίδας «συναδέλφων» που επιθυμούν τη διχόνοια είτε για εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                           Η Γεν. Γραμματέας

        Τραντάφυλλος Φούντας               Άννα Αρναούτη