ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 11/4/2019 έως 1/3/2022

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που προέκυψε από τις εκλογές της 11-4-2019 συγκροτήθηκε σε σώμα στις 15-4-2019 με διαπαραταξιακό αναλογικό προεδρείο.

    Στην συνεδρίαση της 28-6-2021 έγινε νέα συγκρότηση προεδρείου, μετά την από 22-6-2021 παραίτηση του Κωνσταντίνου Βαφειάδη από την θέση του Προέδρου και από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας μας λειτουργήσαμε με γνώμονα πάντα το συμφέρων όλων των συναδέλφων στην κατεύθυνση της βελτίωσης των οικονομικών και εργασιακών συνθηκών.

    Δυστυχώς η θητεία αυτή ταυτίσθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού, μια περίοδο πρωτόγνωρη όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Μία περίοδο, που από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα η πανδημία ανάγκασε την κυβέρνηση να προβεί σε αξιολόγηση των κινδύνων, σε λήψη μέτρων ελέγχου σε συνδυασμό και με την υγειονομική επιβάρυνση και σε εφαρμογή εργασιακών πρακτικών για τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων στο covid-19.

    Στην διάρκεια της θητείας μας, η οποία αναγκαστικά παρατάθηκε για έντεκα (11) μήνες περίπου, με νομοθετική ρύθμιση λόγω της πανδημίας και κατά την οποία υπήρξε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με την ανάληψη κυβέρνησης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την εκλογική αναμέτρηση τον Ιούλιο του 2019, η κυβερνητική πολιτική απέναντι στους δικαστικούς υπαλλήλους παρέμεινε η ίδια.

    Και αυτή την τριετία, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, συνεχίστηκε, η εφαρμοσμένη πολιτική των μνημονίων, με την καταπάτηση των εργασιακών, οικονομικών, θεσμικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την συρρίκνωση των δημοσίων και των κοινωνικών αγαθών, την διάλυση και την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Και αυτή την τριετία ο κλάδος βίωσε και βιώνει καθημερινά, τεράστια οργανικά κενά σε υπαλλήλους, καμία αναγνώριση των ειδικών εργασιακών συνθηκών (μη επαναθεσμοθέτηση του αντίστοιχου επιδόματος που ίσχυε προ μνημονίων και ανύπαρκτη αμοιβή της υπερωριακής μας απασχόλησης), συνέχιση των πολύ μεγάλων ελλείψεων των δικαστικών υπηρεσιών σε υλικοτεχνικές υποδομές, στέγασης και συνθηκών ασφαλείας των υπηρεσιών, μείωση των πάγιων δαπανών για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και ως οξύμωρο με όλα αυτά, η δικαστηριακή ύλη να αυξάνεται.

    Παρ΄ όλες τις δυσκολίες, μέλημά μας  ήταν να αναδείξουμε με κάθε τρόπο (παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς, συνεντεύξεις κλπ.) τα χρόνια μεγάλα και άλυτα προβλήματα (εργασιακά, οικονομικά, κοινωνικά) που ταλαιπωρούν τον κλάδο, γενικότερα, καθώς και τα προβλήματα που καθημερινά βιώνουν οι εργαζόμενοι στις δικαστικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα. Υποστηρίξαμε κάθε προσπάθεια για την αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, της βελτίωση των συνθηκών  εργασίας μας,  της βελτίωσης των παρεχομένων προς τους δικηγόρους και τους πολίτες υπηρεσιών. Υποστηρίξαμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ανώτερων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Ο.Δ.Υ.Ε.) Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, συμμετείχαμε σε πορείες, διαμαρτυρίες και παραστάσεις.

    Μέχρι και το πρώτο κλείσιμο των Δικαστηρίων τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το Σύλλογό μας εκπροσώπησαν οι Κ. Βαφειάδης (τότε Πρόεδρος) και Τρ. Φούντας (τότε Αντιπρόεδρος), οι οποίοι ενημέρωσαν τον Γ.Γ. για τα γενικά και για τα τοπικά προβλήματα που βιώνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι και του παρέδωσαν σχετικό υπόμνημα.

    Τον Οκτώβριο του 2019 μετείχαμε στην συνάντηση που έγινε κατά την πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης κυρίου Τσιάρα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή των Προϊσταμένων των Δικαστικών Υπηρεσιών και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Στην συνάντηση αυτή τον Σύλλογό μας, εκπροσώπησαν οι Κ. Βαφειάδης, Τρ. Φούντας, Χρ. Χριστογιάννη και Μ. Κωνσταντινίδης. Κατά την συνάντηση αυτή από την πλευρά μας θέσαμε στον Υπουργό Δικαιοσύνης προβλήματα που αφορούν τις Δικαστικές Υπηρεσίες Θεσσαλονίκης, όπως την έλλειψη χώρων στο κτήριο, την συντήρησή του, την καθαριότητά του, την ανέγερση νέου κτηρίου, την μετεγκατάσταση του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά, την δημιουργία ιατρείου κλπ. καθώς και τα πάγια αιτήματα του κλάδου όπως την κάλυψη των υφισταμένων οργανικών θέσεων, την διενέργεια νέου διαγωνισμού προσλήψεων, την εφαρμογή της απομαγνητοφώνησης στα ποινικά Δικαστήρια, την ολοκλήρωση μηχανοργάνωσης και μηχανογράφησης όλων των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, την επιμόρφωση, την ψήφιση του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων κλπ. Αφού ο Υπουργός μας άκουσε, αναγνώρισε ότι ο κλάδος των Δικαστικών Υπαλλήλων είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους κλάδους του δημοσίου ανάλογα με το έργο που παράγει και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες, καθώς και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν από υπαλλήλους σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας, υποσχέθηκε δε να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για την μισθολογική μας αναβάθμιση και την στελέχωση από υπαλλήλους των Δικαστικών Υπηρεσιών. Δεσμεύθηκε επίσης ότι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Δικαστικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης.

    Ο Σύλλογος μας εκπροσωπήθηκε στην πανελλήνια συνδιάσκεψη των Προέδρων, που διοργάνωσε η Ο.Δ.Υ.Ε. από τον τότε Πρόεδρο Κ. Βαφειάδη και το μέλος του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. Μ. Κωνσταντινίδη, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28-11-2019 και στην οποία παραβρέθηκε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού μας οργάνου και οι Πρόεδροι των πρωτοβάθμιων συλλόγων εξέθεσαν στον αρμόδιο Υπουργό, με αναλυτικό τρόπο το σύνολο των πολλών, σοβαρών χρονιζόντων προβλημάτων στο χώρο των Δικαστηρίων, ζητώντας από αυτόν και την κυβέρνηση που εκπροσωπεί, να βρουν και να δρομολογήσουν λύσεις. Και τότε ο Υπουργός επανέλαβε τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που είχε δώσει όταν είχε έρθει στην Θεσσαλονίκη.

    Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ, του Συλλόγου μας στις 5-2-2020, αποφασίσθηκε η συμμετοχή μας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου που εξήγγειλε η Ο.Δ.Υ.Ε. με καθημερινές δίωρες διακοπές εργασιών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, με ημερομηνία έναρξης στις 10-2-2020 και με ταυτόχρονες καθημερινές Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου από την μια οι συνάδελφοι να ενημερώνονται άμεσα και από την άλλοι να θέτουν ενώπιον του Δ.Σ. τα προβλήματά τους, τις απορίες τους, τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα για κινητοποιήσεις και στις καθημερινές Γενικές Συνελεύσεις η συμμετοχή ξεπερνούσε τα εκατό πενήντα άτομα. Στις 11-3-2020 αποφασίσθηκε η αναστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, από το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. για το λόγο ότι η χώρα εισήλθε με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας σε καθεστώς εκτάκτων μέτρων για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού και την αντιμετώπιση του υφισταμένου κινδύνου της διασποράς του ιού εντός των δικαστικών κτηρίων.

    Αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και πάλι η συμμετοχή μας, στην ίδια μορφή κινητοποιήσεων του κλάδου που εξήγγειλε η Ο.Δ.Υ.Ε. στις 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2020, όπως και ομόφωνα από τις 13 μέχρι και 17 Σεπτεμβρίου 2021, καθημερινές δίωρες διακοπές εργασιών, που είχαν ανασταλεί λόγω κορωνοϊού.

    Κατά την διάρκεια της θητείας μας, επιδιώξαμε και πραγματοποιήσαμε με πρωτοβουλία μας, συχνές συναντήσεις με τους Προϊσταμένους των Δικαστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταδείξουμε και να αναδείξουμε τα προβλήματα που αφορούν τις Δικαστικές Υπηρεσίες Θεσσαλονίκης, καθώς και τα σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου μας, ζητώντας από αυτούς, να παρέμβουν από τη θεσμική τους θέση, στους αρμόδιους φορείς, στο μέτρο που τους αναλογεί.

    Κατά την τελευταία μας συνάντηση στις 9-11-2021, με τους Προέδρους του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου και Πρωτοδικείου, από την πλευρά μας δώσαμε μεγαλύτερη βαρύτητα, στο θέμα της παραβίασης και της άσκησης πίεσης για τη μη τήρηση του ωραρίου, από τη μεριά μιας μερίδας δικαστικών λειτουργών προς τους συναδέλφους μας των ποινικών εδρών και στο θέμα της έγκρισης των προβλεπόμενων υπερωριών, ανά υπάλληλο.

    Λόγω των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, κατά το μήνα Νοέμβριο 2021, συναντηθήκαμε με τους Προϊσταμένους των Τμημάτων και μετά από συζήτηση, προτείναμε την σύγκληση Υπηρεσιακής Συνέλευσης, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, ώστε μέσα από αυτή την διαδικασία να λάβουν εγγράφως γνώση, όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

    Μετά από παράσταση συναδέλφων, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου μας και επιμελεία μας, καταθέσαμε στις 13-12-2021 προς το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. έγγραφη πρόταση για τροποποίηση των παραγράφων 1 και 8 του άρθρου 104 (γονικές άδειες) του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

    Στα πλαίσια της ευρύτερης ενημέρωσης με σκοπό την κατάδειξη των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, πρωτοπορώντας, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των κομμάτων και ειδικότερα: με τους
    βουλευτές της Ν.Δ, Δημήτρη Κούβελα (6/12/21) και Άννα Ευθυμίου (29/12/21), του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλο Ξανθόπουλο (29/12/21), του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη (3/1/22) και του Κ.Κ.Ε Γιάννη Δελή (21/12/21).

    Κατά τις συναντήσεις αυτές, ενημερώθηκαν οι βουλευτές και έγινε συζήτηση για τη λύση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων του κλάδου, τόσο πανελλαδικά, όσο και στην εφετειακή περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

    Ήδη, ως αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων μας, α) στις 22/12/2021, κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη, ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την ακαταλληλότητα του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά, β) στις 10/1/2022 κατατέθηκε αναφορά, από το βουλευτή της Ν.Δ, Δημήτριο Κούβελα, προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών με θέμα μέτρα στήριξης του κλάδου των Δικαστικών Υπαλλήλων και γ) στις 18/1/2022 κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρη Κάστανίδη, ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης,.   με θέμα λήψη Μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων των Δικαστικών Υπαλλήλων. Οι αρμόδιοι Υπουργοί απάντησαν εγγράφως στους βουλευτές που κατέθεσαν ερωτήσεις και οι απαντήσεις, μας έχουν κοινοποιηθεί και είναι στην διάθεση των μελών μας.

    Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε στις 3/1/2022 συνάντηση με τον
    νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Δ.Σ.Θ, Δημήτριο Φινοκαλιώτη, με σκοπό την έναρξη μιας αγαστής συνεργασίας με τη νέα Διοίκηση του Δ.Σ.Θ.

     Πόσο ακουστήκαμε….? Τι δεν έγινε…?

    Τρία χρόνια μετά την αναρρίχηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση και την ανάληψη των καθηκόντων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον κ. Τσιάρα, το μόνο που εισπράξαμε είναι υποσχέσεις. Πολλές υποσχέσεις και λίγα πεπραγμένα.

    Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων των διαγωνισμών που ξεκίνησαν στις αρχές του 2017. Τα κενά αντί να μειώνονται, αυξάνονται λόγω του ότι οι προσλήψεις είναι λιγότερες από τις συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων. Δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα κάποιος νέος διαγωνισμός για την κάλυψη των μεγάλων οργανικών κενών των δικαστικών υπηρεσιών. Από τραγική παράλειψη εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες για να μετακινηθούν υπάλληλοι προς τα Δικαστήρια μέσω της διαδικασίας κινητικότητας για το 2021.

    Ενώ η δημόσια θέση του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι πως οι Δικαστικοί Υπάλληλοι εργάζονται κάτω από ειδικές και δύσκολες συνθήκες και ότι θα πρέπει να γίνει πράξη η καλυτέρευση της αμοιβής των, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια για υλοποίηση του αιτήματός μας για επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών.

    Δεν πληρώθηκαν οι χιλιάδες ώρες πραγματικών υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά αντιθέτως μειώθηκε το ετήσιο κονδύλιο για υπερωρίες.

    Δεν έγιναν οι βαθμολογικές προαγωγές μεγάλου αριθμού συναδέλφων, με αποτέλεσμα να μην τους επιτραπεί η συμμετοχή τους και η επιλογή τους σε θέση ευθύνης αλλά και η συμμετοχή τους σε πιθανή εκλογική διαδικασία ως δικαστικοί αντιπρόσωποι.

    Καμία συζήτηση για διαρκή επιμόρφωση όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων.

    Το Υπουργείο δεν προχώρησε στη ρύθμιση για το Ταμείο Αρωγής (αλληλοβοήθειας), με αποτέλεσμα να στερεί την δυνατότητα ενίσχυσης συναδέλφων με σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμα και την ενίσχυση των οικογενειών τους λόγω θανάτου.

    Παραμένει το πρόβλημα της μη απονομής σύνταξης από το ταμείο Νομικών  στους συναδέλφους που αποχώρησαν από την ενεργό υπηρεσία μετά τις 31-12-2016.

    Αλλά και σε τοπικό επίπεδο οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας έμειναν στα λόγια.

    Το πρόβλημα της επισκευής και της συντήρησης του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης παραμένει σε μεγάλο βαθμό.

    Οι συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς (Δήμο, Περιφέρεια) και οι υποσχέσεις, για ανέγερση νέου κτηρίου ή για παραχώρηση άλλου κτηρίου που θα δώσει ανάσα στις Δικαστικές Υπηρεσίες και στους εργαζομένους σε αυτές, σε επάρκεια χώρων εργασίας με υποδομές σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και στους δικηγόρους και στους πολίτες που κατά εκατοντάδες εισέρχονται σε αυτό, παρέμειναν συζητήσεις και υποσχέσεις και εμείς παραμένουμε σε ένα Δικαστικό Μέγαρο 50ετίας με απαράδεκτες για την εποχή μας συνθήκες.

    Η μετεγκατάσταση του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά από το κτήριο που στεγάζεται και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο για χρήση από την Πολεοδομία το 2018, παραμένει στα χαρτιά.

    Παρά τις επίμονες και συχνές οχλήσεις τόσο του συλλόγου μας, όσο και της Επιτροπής, Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου επαναλειτουργία του Ιατρείου στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης με την ευθύνη και την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν υπήρξε.

    Αντίθετα με ενέργειες και δαπάνες του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρία, από τον Μάιο του 2021 λειτουργεί στον ισόγειο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης νέο ιατρείο.

    Τι κερδίσαμε και τι μας έμεινε…? 

    Οι προσλήψεις επιτυχόντων Δικαστικών Υπαλλήλων των διαγωνισμών που ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 (1Κ, 7Κ και 8Κ), δεν ξεπέρασαν το 50% των κενών οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπηρεσιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

    Ελάχιστες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προγραμματιστών, χειριστών Η/Υ, τεχνικών δικτύων κλπ. από την προκήρυξη 2Κ/2017.

    Την ψήφιση του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. Αξίζει να επισημάνουμε στα θετικά που πέρασαν με τον νέο κώδικα είναι η μονιμοποίηση υπό προϋποθέσεις των συναδέλφων Ι.Δ.Α.Χ., η θεσμοθέτηση κριτηρίων για την επιλογή Προϊσταμένων, η αναγνώριση προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό τομέα έως επτά έτη, η δημιουργία κλάδου ΔΕ Επιμελητών Δικαστηρίων και άλλα, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτά θα γίνουν πράξη στο άμεσο μέλλον.

    Την ηχογράφηση και αποηχογράφηση στα ποινικά δικαστήρια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά (Εφετεία και Τριμελή Πλημμελειοδικεία).

    Σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά την συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου το μόνο που έγινε ήταν το βάψιμο ορισμένων διαδρόμων και κάποιων γραφείων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών από ανθρώπους που παρείχαν κοινωφελή εργασία και με αγορά των υλικών από την παγία και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Δικαστών και Εισαγγελέων.

    Ολοκληρώθηκε η μετακίνηση δεκαπέντε συναδέλφων Ι.Δ.Α.Χ. από την ΕΛ.ΒΟ. διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 2017.

    Στα θετικά μπορεί να καταγραφεί και η ολοκλήρωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της αποστολής ερωτημάτων και της επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων σε όλες τις Δικαστικές Υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης.

    Περαιτέρω:

    Στις εκλογικές αναμετρήσεις (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές και Δημοτικές στις 19-5-2019, επαναληπτικές Ευρωεκλογές, Περιφερειακές και Δημοτικές στις 26-5-2019 και εθνικές 7-7-2019), μαζί με την Ο.Δ.Υ.Ε. επιδιώξαμε τον διορισμό όλων των συναδέλφων μέχρι και τον Δ΄ Βαθμό και πετύχαμε να διορισθούν σχεδόν όλοι (όσοι δεν διορίστηκαν ήταν λόγω περιορισμών που έβαλαν οι ίδιοι) και επιπλέον πετύχαμε την έγκαιρη καταβολή των εκλογικών επιδομάτων σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, από τις οικονομικές υπηρεσίες.

    Πριν την διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης στις 19-5-2019 (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές και Δημοτικές), εκδώσαμε με ευθύνη και δαπάνη του Συλλόγου μας έντυπο εγχειρίδιο για τα καθήκοντα των Δικαστικών Αντιπροσώπων, το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους που διορίστηκαν Δικαστικοί Αντιπρόσωποι και πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια..

    Απαντήσαμε με έγγραφη ανακοίνωση, επιμελεία συναδέλφου του Πρωτοδικείου, αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε ο κλάδος με θέμα τον διορισμό των Δικαστικών Υπαλλήλων ως Δικαστικών Αντιπροσώπων, την οποία κοινοποιήσαμε στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στην Ο.Δ.Υ.Ε., προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι μέσω των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων τους.

    Διοργανώσαμε έξι εθελοντικές αιμοδοσίες, σε συνεργασία με την αιμοδοσία του ΑΧΕΠΑ και βοηθήσαμε όσους είχαν ανάγκη αίματος.

    Παράλληλα σταθήκαμε και ενισχύσαμε ηθικά και οικονομικά όσους συναδέλφους αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο οι ίδιοι όσο και μέλη της οικογένειάς τους, που περιήλθαν σε γνώση μας και με επιπλέον οικονομική ενίσχυση από το ταμείο της Ο.Δ.Υ.Ε. μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου μας.

    Υποστηρίξαμε με κάθε δυνατό τρόπο συναδέλφους που αντιμετώπισαν διώξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υποστηρίζοντας τους με προσωπικές μαρτυρίες και με νομικούς συμπαραστάτες.

    Μετείχαμε είτε δια του Προέδρου, είτε δια του Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας, σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, με προτάσεις και με την ψήφο που μας αντιστοιχεί στην λήψη αποφάσεων, για τη χρήση Δικαστικού  Μεγάρου και για την εύρυθμη λειτουργία των Δικαστικών Υπηρεσιών που στεγάζονται σε αυτό. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αποτροπή παραχώρησης δύο γραφείων του Πρωτοδικείου σε μη δικαστική υπηρεσία, την αύξηση των θέσεων στάθμευσης για τους συναδέλφους, την κατάθεση προτάσεων για την ασφαλή λειτουργία του Μεγάρου χωρίς να ανατίθενται αρμοδιότητες που δεν ανήκουν στη θέση εργασίας μας.

    Μετείχαμε είτε με την παρουσία του Προέδρου είτε κάποιου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, σε όλες τις Υπηρεσιακές Συνελεύσεις, όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης.

    Συστήσαμε τμήμα χορωδίας τον Οκτώβριο του 2019, στο οποίο μετείχαν όλοι οι συνάδελφοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με δαπάνη του Συλλόγου μας για την αμοιβή του μαέστρου.

    Διοργανώσαμε στις 19 Δεκεμβρίου 2019 από κοινού, για πρώτη φορά, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης εντός του Δικαστικού Μεγάρου την ετήσια εορταστική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με παρουσία της χορωδίας  των Δικαστικών Υπαλλήλων και της χορωδίας των Δικηγόρων (αντίστοιχες εκδηλώσεις για το 2020 και για το 2021, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας).

    Διοργανώσαμε με επιτυχία, στις 21 Δεκεμβρίου 2019 σε ξενοδοχείο της πόλης μας, ανοιχτή χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των Δικαστικών Υπαλλήλων  με δαπάνη του Συλλόγου μας και με μια ελάχιστη οικονομική συμμετοχή ύψους 5 ευρώ για τους συνοδούς (αντίστοιχες εκδηλώσεις για το 2020 και για το 2021, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας).

    Διοργανώσαμε στις 29 Ιανουαρίου 2020 εντός του Δικαστικού Μεγάρου την ετήσια κοπή πίτας για όλα τα μέλη του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

    Πραγματοποιήσαμε τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων του Συλλόγου μας, στο τακτικό εκλογοαπολογιστικό – καταστατικό συνέδριο της Ο.Δ.Υ.Ε. που έγινε στη Θεσσαλονίκη, από 13 έως και 16 Οκτωβρίου 2021. Η διαδικασία των εκλογών αυτών, η διάρκεια των οποίων ήταν τριήμερη (29/9, 30/9 και 1/10/2021), λόγω της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και ελέγχου για τον περιορισμό της έκθεσης στο covid-19, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και μαζική συμμετοχή των συναδέλφων, έχοντας ως αποτέλεσμα την εκλογή είκοσι ενός συνολικά συνέδρων – αντιπροσώπων από τον Σύλλογό μας. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, στην πόλη μας, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, είχαν ενεργή συμμετοχή σε καθημερινή βάση, στην ομαλή λειτουργία των εργασιών του Συνεδρίου του κλάδου μας, προσφέροντας κάθε βοήθεια που τους ζητήθηκε.

    Επιπλέον κατά το χρονικό διάστημα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των καταστημάτων, την Ο.Δ.Υ.Ε. το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήσαμε δράσεις στο μέτρο που μας αναλογεί, για την άμεση λήψη και εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και ελέγχου που είχε θέσει ο Ε.Ο.Δ.Υ. για τον περιορισμό της έκθεσης στο covid-19 στον εργασιακό μας χώρο,  με βάση τις ιδιαιτερότητες του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με την ίδια την κατασκευή του και τους χώρους που διαθέτει, σε συνδυασμό με την υγειονομική επιβάρυνση, κατά το χρόνο λήψεις των μέτρων, καθώς και με την αντιμετώπιση των όποιων πιθανών, υπόπτων, διαγνωσμένων κρουσμάτων.

    Σε συνεργασία με την επιτροπή του Δ.Μ.Θ. και την Ο.Δ.Υ.Ε. πετύχαμε από τις πρώτες μέρες της λήψης των μέτρων, τον αυστηρό έλεγχο από αστυνομικά όργανα στις δύο εισόδους του κτηρίου, την καθημερινή θερμομέτρηση από τον Ερυθρό Σταυρό με διάθεση εθελοντών, όλων των εισερχομένων από τις δύο εισόδους και από την είσοδο του υπογείου πάρκινγκ στο κτήριο.

    Με έξοδα του Συλλόγου μας και με την οικονομική ενίσχυση της Ο.Δ.Υ.Ε. φροντίσαμε να διατεθούν σε πλήρη επάρκεια στους Δικαστικούς Υπαλλήλους, στους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς, σε όλες τις Δικαστικές Υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης, τα βασικά υγειονομικά υλικά δηλαδή γάντια, μάσκες προστασίας και αντισηπτικό υγρό προκειμένου να τηρηθούν οι βασικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

    Σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Δικαστικών Υπηρεσιών και του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, προσπαθήσαμε να τηρηθούν με σαφήνεια η διαδικασία προσέλευσης και παραμονής μέσα στις δικαστικές αίθουσες των δικηγόρων, διαδίκων και μαρτύρων, η τήρηση των αποστάσεων και η παραμονή εντός των γραφείων και των διαδρόμων, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού, μεταξύ των φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που έχει θέσει ο Ε.Ο.Δ.Υ.

    Με ενέργειες του Συλλόγου μας και σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Δικαστικών Υπηρεσιών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης πετύχαμε τον Δεκέμβριο του 2020 την τοποθέτηση προστατευτικών πλέξιγκλας σε θυρίδες και γραφεία που υπάρχει συναλλαγή με το κοινό.

    Σε συνεργασία με την Ο.Δ.Υ.Ε., τις Διοικήσεις των Δικαστικών Υπηρεσιών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τον Ε.Ο.Δ.Υ. πετύχαμε την διενέργεια σε τακτά χρονικά διαστήματα, «Δωρεάν και οριζόντια» rapint tests ανίχνευσης του κορωνοϊού, σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς από εξειδικευμένα κλιμάκια.

    Με ενέργειες του Συλλόγου μας και σε συνεργασία με την Ο.Δ.Υ.Ε. πετύχαμε από τον Σεπτέμβριο του 2020, τον ορισμό εξεταστικού κέντρου, ώστε να μπορούν να προσφεύγουν για δωρεάν μοριακό έλεγχο για την ανίχνευση του ιού covid-19, όλοι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι που υπηρετούν στις Δικαστικές Υπηρεσίες Θεσσαλονίκης, με την δυνατότητα άμεσης έκδοσης των αποτελεσμάτων ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα.

    Καθ΄ όλη την διάρκεια της πανδημίας στηρίξαμε και στηρίζουμε την ασφαλή λειτουργία των Δικαστικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης και βοηθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις για την διασφάλιση των συνθηκών προστασίας, καλύπτοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και οικονομικά μέσω του Συλλόγου μας και της Ο.Δ.Υ.Ε., χωρίς να είναι υποχρέωση μας, ανεπάρκειες, λάθη και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού και του Υπουργείου μας. 

    Τέλος σε αυτήν την θητεία όλα τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, προσπάθησαν να είναι κοντά σε όλους τους συναδέλφους και να τους προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο χώρο εργασίας μας.  

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει να βάλει στην άκρη τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες του ιδίου του συλλογικού οργάνου, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη  και να συσπειρώσει κοντά του όλα τα μέλη, να προβάλλει τις θέσεις μας, τις αρχές μας και τις αξίες μας, μέσα από δράσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις, που στόχο θα έχουν την ανάδειξη και την λύση των καίριων και ουσιαστικών προβλημάτων των Δικαστικών Υπαλλήλων.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

               Ο Πρόεδρος                                     Η Γενική Γραμματέας

           Τριαντάφυλλος Φούντας                         Ιωάννα Κατσαρού

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here